Emil Jonason & Norrbottens Kammarorkester

En matinéföreställning i Björksalen, Björknäsgymnasiet 20 april

PROGRAM
Dirigent: Anna-Maria Helsing
Solist: Emil Jonason, klarinett

Anna Clyne: Pivot
Emmy Lindström: At the Hills of Hampstead Heath – klarinettkonsert nr.1
Johannes Brahms: Symphony no 2

Att se och höra klarinettisten Emil Jonason är en upplevelse utöver det vanliga. I både europeisk och amerikansk press har han beskrivits som ”klarinettens Yngwie Malmsteen”, att han ”har en rockstjärnas aura”, och ”höjer ribban för vad man kan förvänta sig av en klarinett”.

Upplev honom tillsammans med Norrbottens Kammarorkester och den hyllade finlandssvenska dirigenten Anna-Maria Helsing. Här får han tillfälle att briljera i Emmy Lindströms omtalade klarinettkonsert At the Hills of Hampstead Heath – ett av Londons största park- och grönområden. I sällskap med klarinetten och orkestern ger vi oss iväg på en fantasifull musikalisk upptäcktsfärd. Vi möter både jazziga inslag, klezmer och vidunderligt vackra melodier.

Brittiska Anna Clynes Pivot är inspirerad av upplevelser från en festival i skotska Edinburgh. Som melodisk grund har hon använt en traditionell fiolmelodi, Flowers of Edinburgh, och med den som modell skapat en alldeles underbar musikalisk värld full av smittande energi.

En röd tråd genom hela konserten är olika miljöer som varit inspirationskällor till musiken. Johannes Brahms andra symfoni är inget undantag. Han hade en sommar hyrt två rum i den vykortsvackra byn Pörtschach am Wörthersee, en liten ort i distriktet Klagenfurt-Land i Kärnten i södra Österrike. Det är härligt här, skrev han till sin förläggare Fritz Simrock strax efter ankomsten. Även om musik inte alls behöver återspegla en tonsättares egen sinnesstämning vid själva komponerandet, finns det något i Brahms andra symfoni som vittnar om en ljus period i hans liv.

Ta chansen att uppleva Brahms vackra symfoni där vi kan höra porlande bäckar, den blå himlen, solsken och svala gröna skuggor.

Datum: 20 april kl 15.00-17.00
Plats: Björksalen, Björknäsgymnasiet
Konsert: 150 kr
Ung under 25 år/medlem i BodenArr: 100 kr
Barn under 12 år: Gratis

Fikaförsäljning i pausen!

Biljetter hittar du hos Folkets Hus Boden, 0921-18550 (serviceavgift tillkommer) och på www.tickster.com

Arrangör: BodenArr
Medarrangör: Musikgymnasiet Boden
Möjliggörare: Björknäsgymnasiet, Norrbottensmusiken, ABF Norr, Bodens kommun, Studio Maddez