NORRBOTTEN BIG BAND – AMANDA GINSBURG OCH ARCTIC YOUTH JAZZ VOICES

Amanda Ginsburg foto: Elvira Glaente

Amanda Ginsburg är en av jazzsveriges just nu mest lysande stjärnor. Hennes musik har tagit publiken med storm alltsedan debutalbumet Jag har funderat på en sak 2018. Två år senare kom I det lilla händer det mesta. Hon producerade själv och vann Grammisar för båda. Under tiden har hon hunnit uppträda på Allsång på Skansen och i SVT:s direktsända nationaldagsfirande, tilldelats Olle Adolphson-stipendiet och prisats i otaliga jazzsammanhang – snacka om genombrott.

Amanda med sin omisskännliga röst skapar melodier som stannar, och tar lyssnaren med på outforskade musikaliska stigar
Musikaliskt lutar det ofta åt traditionell svensk 60-talsjazz, men med gott om inslag från mer samtida ”poppigare” musik. Hennes texter är ofta vardagliga och fångar in det stora i det lilla. Därmed förvaltar hon arvet från några av våra mest älskade svenska jazz- och vissångare som nämnde Adolphson, men också Monica Zetterlund och Beppe Wolgers, samtidigt som hon med omisskännlig röst skapar melodier som stannar och tar oss med på outforskade musikaliska stigar.

Nu tar Amanda Ginsburg för första gången plats på scenen tillsammans med Norrbotten Big Band i konserter som innehåller såväl älskade jazzstandards som hennes egen musik. Förutom ett eget set bjuder hon och bandet också in fyra kvinnliga vokalister, hämtade från musikutbildningar i Norrbotten, för ett musikaliskt möte.

Turnén är en del av Norrbottensmusikens satsning Arctic Youth Jazz Voices (AYJV) – ett pågående projekt och en ”plantskola” för nästa generations sångare. Mötet mellan de unga vokalisterna och Amanda Ginsburg ger de unga sångarna chansen att möta en förebild men också möjligheten att samarbeta med Norrbotten Big Band och vara med och skapa musikhistoria.

För Norrbotten Big Bands konstnärliga ledare Joakim Milder är projektet viktigt ur flera perspektiv.

– Storbandet ska vara en plats dit fascinerande musikskapare får komma för att skapa. Att samarbeta med unga vokalister i regionen innebär dessutom att steget blir kort mellan den unga människans musikerdröm och den verklighet som några av de medverkande i AYJV kan möta i framtiden, säger Joakim Milder.

OBS! Föreställning med paus – i pausen finns möjlighet att köpa kaffe, godis, pausdricka (öl/vin) i Folkets Hus kiosk.
Kiosken håller även öppet inför föreställningen, dock utan pausdricka.

Vuxen: 225 kr
Ung under 25 år: 150 kr
SPECIALPRIS – Medlemskap i BodenArr 2023 (150 kr) + entre till denna föreställning (150 kr): 300 kr.
När du visar denna kombinationsbiljett i entrén erhåller du ditt medlemskort i BodenArr.

Biljetter: tickster.com, Folkets Hus Boden, Bodens Turistcenter.
OBS! Hos återförsäljare tillkommer serviceavgift

Plats: Folkets Hus Boden, SAGA.
Arrangör: BodenArr
Kulturpartner: Folkets Hus Boden
Möjliggörare: Norrbottensmusiken, Bodens Kommun, ABF Norr Boden, Region Norrbotten