Eldupphör – om skotten i Ådalen 1931

I den här gripande och vackra resan som skildrar händelser och samhället under tidigt 30-tal, tar Ådalsbandet med oss tillbaka till Ådalen. Där får vi möta Tore Andersson. Den 14 maj 1931 spelade han trumpet i Väja-Dynäs blåsorkester som gick i täten för de omkring 5 000 demonstranterna som protesterade mot de strejkbrytare som inkvarterats i det lilla samhället Lunde i Ådalen.

När demonstranterna närmade sig deras förläggning öppnade militären, som utkommenderats för att skydda strejkbrytarna, eld och fem personer dödades. Tore Andersson uppfattade situationen och blåste den militära signalen för eldupphör på sin trumpet och avbröt mirakulöst militärens skjutande. Med all sannolikhet förhindrade Tore Anderssons signal att ännu fler människor sköts.

Om denna händelse och mycket mer berättar sångerskan och huvudrollsinnehavaren Mathilda Lindgren tillsammans med de övriga medlemmarna i Ådalsbandet: Tony Öberg, Patrik Grundström, Jesper Norberg, Christian Sundeqvist, Lars Bodén och Klas Norberg.

Plats: Björknäsgymnasiet, Björksalen 13 september kl 19.00
Entré:
Vuxen 80 kr, under 20 år gratis

Arrangör: BodenArr
Möjliggörare: Norrbottensmusiken, Bodens Kommun, Björknäsgymnasiet, ABF Norr Boden